Близо всеки пети PCR тест за коклюш е положителен.  Данните

...
Близо всеки пети PCR тест за коклюш е положителен.  Данните
Коментари Харесай

Още преди кашлицата човек с коклюш е заразен

Близо всеки пети PCR тест за коклюш е позитивен.  Данните от първата седмица на май демонстрират също, че над 80% от инфектираните у нас са деца. 

" Опашки пред лабораториите няма. Изследват се обикновено, както, когато имаше взрив на скарлатина преди време, или за грип по-рано ", сподели лаборантът д-р Благовеста Пенчева в студиото на  " България заран ". 

Тя посочи, че пациентът стартира да е инфектиран дни или седмица преди започване на кашлицата, а когато тя е налице - е евентуално инфектиран още към 3 седмици.

" Ако има такава кашлица, това е показания за тест, по време на интервала на дейна зараза се прави PCR тест, подобен на този за Кавид-19, в тази ситуация може да се направи с храчка ", посочи лаборантът.

В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Благовеста Пенчева акцентира, че за коклюш не е присъща висока температура, както е при грип. И в случай че няма типична клинична картина не предлага тестване. Резултатите от тестванията са подготвени най-късно до два дни от пробовземането. Лаборантът предложи носенето на маска при даването на материал за тестване, с цел да бъдат защитени останалите хора в лабораториите, както и личният състав. 

" При PCR тестванията вероятността за подправено позитивен е минимална, по-скоро подправено отрицател може да има, когато тестът не е взета добре ", добави доктор Пенчева. 

Лаборантът съобщи също, че има случаи, в които кашлицата продължава с месеци, даже година. В началния етап пристъпите са през нощта. Д-р Пенчева добави, че се стига до неспособност да се поеме въздух: " Когато може, това е надълбоко внезапно дишане, когато стартира да минава инфекцията, пристъпите са повече денем, пациентът към този момент не е инфектиран ".

Във връзка с проучванията за антитела, тя предложи който желае да го направи не по-рано от 3-4 седмици след началото на инфекцията. А резултатите са доста самостоятелни, защото да вземем за пример хора с автоимунно заболяване по-трудно построяват имунитет.

Във връзка със зачестилите случаи на лаймска болест доктор Пенчена посъветва хората да употребяват репeленти, да носят облекла, които покриват цялото тяло. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР